Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Fuji X100S vs Streets of Bukit Bintang

Salam .

Fuh. Fuuuh. Fuuuuuhhhhhhh.

Uhuk uhuk uhuk. ( Batuk sampai berair mata)

Berdebu sangat blog ni kerna terlalu lama tak diupdate. Kesian Fotomamu.

Setelah mencari sana sini, naik supermarket sana, turun hypermarket sini, ronda Midvalley dan berebut parking di Low Yatt Plaza ketika waktu jem puncak, akhirnya saya ketemui jugak Fuji X100S yang dihajati sekian lama.

Why Fuji X100S? Apa jadi dengan D90 ?

Haha. Itu saya akan jawab dalam post lain ya🙂 Panjang ceritanya.

Dalam blog Eric Kim dan blog2 street photographer lain (terlalu banyak nak dinyatakan di sini) lately membuatkan saya tidur lewat kerana asyik melihat aksi tulus spontaniti masyarakat di jalanan serata dunia.

Tiada posing. Tiada set up. Tiada perancangan.

So, saya pergi ke Bukit Bintang hari ini, pertama kali membawa camera ‘sebenar’ untuk mencoba nasib setelah diinspirasikan oleh maharaja2 street fotografi luar dan dalam Malaysia .

But bila pegang camera di tengah tengah ribuan orang berjalan kaki di keliling saya, saya lost. Idea menyorok entah kemana mana.

Haisssh.

Berlainan benar rasanya berbanding memegang DSLR. Kekok jari jari saya. Butang butang penting masih belum diingati. Amatan melalui OVF Optical Viewfindernya berbeza dari cara kita melihat Optical Viewfinder DSLR dulu. Focus mana yang betul ? Auto focus? Manual focus kata sesetengah orang ? Saya cuba kedua duanya sekali.

Hasil dari camera, diedit semua dengan VSCO Film melalui perisian LR3.

Errrr, so ni lah hasilnya :

DSCF0166 DSCF0172 DSCF0184 DSCF0186 DSCF0190 DSCF0192 DSCF0194 DSCF0196 DSCF0197 DSCF0201 DSCF0218 DSCF0222 DSCF0223 DSCF0242 DSCF0244 DSCF0245 DSCF0246 DSCF0250 DSCF0252 DSCF0256 DSCF0257 DSCF0260 DSCF0267 DSCF0268 DSCF0286

4 responses

  1. Memang lain gambar-gambarnya kalau nak bandingkan dengan kamera DSLR. Bila boleh kita outing sama-sama?

    April 9, 2013 at 16:36

    • Bos Amir, this month and next month saya agak free kalau weekend nak set jalan jalan outing. ok ka ? Kena ajak EGK yang lain . Kena highlight dalam our next EGK meeting ni boss🙂

      April 11, 2013 at 09:27

  2. Jun

    Hi fazriani. Nak tanya fuji x100s tu beli kat mane & berapa harganya? Sy tengah survey mcm nk beli 1. Thanks.

    June 2, 2013 at 19:41

    • Hi Jun, thanks for singgah di Fotomamu. My X100s saya beli di shangrila foto di Low yat. that time was somewhere at February kot and the price was rm3700+. Recently harga nya da around rm3500+ and boleh cari di kedai camera di tepi Sony Center di Midvalley Megamall:)

      June 5, 2013 at 09:57

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s