Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Together with Nature

Salam kawan kawan,

Alam semulajadi ini bagi saya adalah antara obat obat super mujarab untuk menenangkan jiwa.

Semua orang , tak kira apa agama dan fahaman saya kira bersetuju dengan kuasa penyembuhan keserabutan minda yang ada disebalik desir daun yang ditiup angin, bunyi rintik hujan renyai, puisi suara burung burung yang beterbangan, daun-daun kering yang dipijak, ngauman air terjun yang sejuk segar , permandangan tepi pantai, bunyi ombak, warna oren sunset yang perlahan meninggalkan hari-hari kita dan banyak lagi.

Tak kira samada kita duduk sorang sorang memerhatikan semua ini atau kita bawak 3 van keluarga datang berkelah bersama kita. Perasaan tenangnya tetap sama bagi saya .

“Tidakkah engkau memerhatikan, bahawa Allah menurunkan hujan dari langit, lalu dialirkanNya menjadi matair-matair di bumi; kemudian Ia menumbuhkan dengan air itu tanaman-tanaman yang berbagai jenis dan warnanya; kemudian tanaman-tanaman itu bergerak segar (hingga ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatmu berupa kuning; kemudian Ia menjadikannya hancur bersepai? Sesungguhnya segala yang tersebut itu mengandungi peringatan yang menyedarkan orang-orang yang berakal sempurna.” ( Az Zumar – ayat 21)

“Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal;” (Ali Imraan – ayat 190)

“(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): “Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.” (Ali Imraan – ayat 191)

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Perhatikan dan fikirkanlah apa yang ada di langit dan di bumi dari segala kejadian yang menakjubkan, yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya). Dalam pada itu, segala tanda dan bukti (yang menunjukkan kekuasaan Allah), dan segala Rasul (yang menyampaikan perintah-perintah Allah dan memberi amaran), tidak akan memberi faedah kepada orang-orang yang tidak menaruh kepercayaan kepadanya.” (Yunus – ayat 101)

Maka baru baru ni saya dan keluarga coba untuk serap mujarap obat semuladi ini di Sungai Pinang. Ramai banget orang kerna hari masih lagi cuti umum. Parkir penuh dengan kereta, dan dari jauh bisa boleh didengari suara tertawa anak anak seronok bermain air jernih dan sejuk di dalam sungai paras pusat mereka ketika mana para bapa memerhatikan dengan penuh kasih sayang sambil ibu sibuk mengatur membuka bekas yang berisi makanan dan minuman yang dimasak siap siap dari rumah.

Semua gambar diambil menggunakan IPhone dan diprosess dengan apps paling feveret saya : VSCO Cam.

Jumpa lagi 🙂

20130211-210213.jpg

20130211-210359.jpg

20130211-210440.jpg

20130211-210432.jpg

20130211-210501.jpg

20130211-210513.jpg

20130211-210419.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s