Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Euro Trip 2012 : Moscow City (Part One)

Salam kawan kawan !!

Actually, the main reason terjadinya Euro Trip yang kami lalui tahun ini adalah kerna untuk hadir meraikan acara konvokesyen graduasi adik ipar saya yang belajar di Moscow. So apabila berfikir ‘alang alang dah sampai ‘ that how all the idea of this whole Euro Trip really happened.

After sampai dan berjalan jalan di Zurich, our next destination is Moscow City. That’s where my brother in law studied. And after 5 years, finally dia graduate 5th Julai yang lalu.

Seawal pagi kami dah bangun di Endingen, dan bergegas ke Airport dihantar oleh Aunt Abby untuk naik plane ke Moscow. From Zurich , kami transit di Vienna sebentar sebelum sambung flight ke Moscow. Sepanjang perjalanan, kami pilih Cheese Sandwich sahaja untuk dimakan kerna itu pun saja yang halal. Sementara isteri saya lena di bahu saya, buku travel guide to Italy saya baca berulang ulang kali , tambahan plak kat latarbelakang sejarah tempat tempat menarik di Rome dan Florence supaya dapat saya hargainya once dah berada di depan mata nanti.

Shahrul datang menjemput kami dengan teksi di Domodedovo Airport sebaik saja kami sampai . Perjalanan ke hostel Shahrul mengambil masa lebih kurang sejam mengharung jem berkilometer jauhnya. Cuaca sangat panas ( menyesal pakai jacket kulit) membuat cepat rasa dahaga. Kiri kanan sepanjang perjalanan banyak uncle and auntie membukak gerai sambil berdiri menjual strawberry segar. Cuaca panas bikin juga jalan berdebu , begitu juga dengan kereta kereta kat situ.

Sejak pagi tak jamah real food, membuatkan perut kami rancak menyanyi meminta diisi. So, sebaik saja letak beg di bilik, mama and my wife terus book dapur hostel untuk memasak kari ayam yang super sedap. Bau sedap dari dapur membuatkan beberapa orang rakan Shahrul membuka pintu bilik masing masing sambil menghidu hidu menyiasat mana datang bau yang ‘heavenly’ itu.

Setelah kenyang, kami rehat dan terus bergerak ke destinasi seterusnya iaitu Red Square.  5 minit berjalan ke Metro Station dan walla !! We are connected to one of the most effective transport system in the world. Paling lama tunggu keretapi nya datang pun cuma 2 minit sahaja kot, dan kami tukar 2 kali stesyen untuk sampai ke Red Square. Di situ lah letaknya Kremlin , St.Basil’s Cathedral dan lain lain tarikan lagi. Kami spend so time di bawah cuaca yang mula jadi sejuk , di tengah tengah beratus orang yang memenuhi Red Square itu.

Next entry, Shahrul’s graduation day😉

Stay tune !!

Assalamualaikum !

2 responses

  1. This is really nice. Hope you enjoyed the trip. Thanks for the hrc t-shirt.

    August 2, 2012 at 05:45

    • thank u bos, the trip was wonderful, rasa nak pi lagi heheh cuma cuti kena simpan lagi la

      August 2, 2012 at 21:29

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s