Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

2012 Euro Trip : Part 2 ( Still in Zurich and lompat sekejap ke Germany )

Salam kawan kawan,

Bila bercuti kat tempat yang cantik, rasa macam taknak hari tu berakhir kan ? Rasa cam nak jam tu berjalan lambat lambat supaya puas kita menikmati cuti pada that particular day. Tarikh percutian yang dipilih pada tahun ni jatuh pada season summer😉 maknanya hari siang panjang. Jam 10 malam baru langit dah start gelap, so mmg bestlah pi jalan jalan sebab a lot of places can be covered😉

Our second day dimulakan sepagi mungkin. After breakfast, kami ke Baden untuk mendaki dan meneroka satu istana lama yang letakkan tinggi nun di atas bukit. Bila saya berdiri di atas runtuhan istana tu, saya dapat lihat di kejauhan atas bukit bukit lain yang berhampiran, ada banyak lagi istana istana atau sesetengahnya nampak macam kubu di atas tiap bukit tu.

Exploring the ruins

Stairs

Terjumpa ngan pokok apple. Try gigit sikit, walaupun tahu tak masak lagi. Amek ko, pahitnya rasa !!

Setelah spend lebih kurang sejam kat atas tu , kami turun semula untuk bergerak ke Baden Old Town, satu bandar lama yang dah ujud since tahun 1200-an lagi. Melalui satu jambatan lama yang dibuat dari kayu yang kuat dan tegap gile, bandar lama Baden macam satu gabungan harmoni antara bangunan lama dan bisnes bercorak terkini. Development ada, namun saya lihat semua renovation tidak lansung mengusik bangunan-bangunan lama kat situ. Penat berjalan, kami singgah kat satu cafe untuk coffee break.

Untuk ke bandar lama Baden, kena lalu satu jambatan lama. Perhatikan air sungai naik , keruh dan deras arusnya kerna hujan yang tak berhenti malam sebelumnya

Teguh since tahun 1200-an

Selepas meronda sakan , kami bergerak pulak ke Waldshut , salah satu bandar di German yang terletak sangat dekat dari situ. Rasa cam best plak sebab bergerak masuk dari Swiss ke German melalui jalan raya tidak memerlukan kami berhenti untuk di check passport😉 Just masuk terus sahaja and walla ! Kami dah di German !

After penat meronda di situ, kami pun bergerak balik ke Endingen . On the way back, kami tak dapat menahan excitement kami bila melalui ladang ladang gandum yang terhampar luas di kiri kanan jalan. Jadi, kami stop by sebentar untuk bergambar. Dan untuk pertama kalinya dalam hidup saya, saya pegang pokok gandum😉

So, kami cover agak banyak tempat gak that day. Chuaca mendung sepanjang hari so kami terpaksa delay aktiviti nak panjang gunung ke our next trip nanti . Balik saja masing masing terus pengsan. Sebelum pengsan tu kami sempat mengemas barang barang kerna hari esoknya, kami akan bergerak ke Moscow City untuk menghadiri majlis graduasi adik ipar saya😉

Tunggu our next entry ok kawan kawan ?

Thank u soo much for reading !😉

Assalamualaikum .

2 responses

  1. Very good photo jurnal. Padan la production Pero2 tutup haritu, upenya tak cukup staff hahaha… (gurau jek!)

    July 23, 2012 at 08:49

  2. Cemburu

    July 24, 2012 at 08:54

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s