Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Gebu The House Cat !!

Salam hujung minggu dan Salam Maulidur Rasul to kawan kawan😉

Kucing memang always have a special place around our family – since the beginning of my life. Dari dulu akan ada je kucing kucing bertali arus akan datang ke rumah di kampung untuk menumpang kasih hehe. Masih ingat lagi time tu manade semua such things as Friskies or Whiskies or apa apa lagi jenis makanan kucing berada di pasaran. So apa yang depa makan ? Hanya dari dulu depa diberi makan nasik putih digaul bersama cebisan ikan goreng dan diletakkan di dalam beberapa bekas supaya depa tak bercakar berebut antara satu sama lain. Habes je makan semuanya terbungkang terbaring di dapur sampaikan kekadang tu my grandmother nak jalan pun jenuh melangkah kucing kucing yang kekenyangan tu haha.

Selain dari peneman dengan telatah kiut miut depa tu, another good point of having cats in da house adalah takkan ada any serangga kecik mahupun cicak yang berani bermaharajalela kat rumah. Apatah lagi lipas. Memang clear.

Gebu adalah anak kepada my previous cat Blinie dan Zara. Kombinasi DNA Blinie ( Maine Coon) dan Zara ( British Shorthair) menghasilkan 5 ekor anak kucing – salah seekornya ialah Gebu. And dia diserahkan kepada my parents di Penang untuk dipelihara di sana.

Being a house cat (which kalau lepas kat luar memang hampir takleh nak survive rasanya ), tingkap dapur adalah antara sumber keseronokan Gebu. Tambahan plak ada burung burung kecik lepak lepak kat luar tu lagilah nak meloncat loncat si Gebu tu tahan geram kat atas kauter wet kitchen dapur tu. Another thing about this big cat ( believe me memang besar kucing ni almost 6 kilos kot) dia minum air dari tap water yang dibuka slow – kekadang dia jilat dari tangan kita😉

This is Gebu :

7 responses

  1. I love this! Beautiful colors

    February 11, 2012 at 21:56

  2. Nur

    love these cats. Pls tell me where did you buy the british shorthair blue color one. Im in love

    November 30, 2012 at 19:16

    • Salam nur, thank u for dropping by Fotomamu. The cats were actually brought here to Malaysia from Russia by my wife🙂 Gebu is actually a mixed breed of Maine Coon + British Shorthair.

      December 2, 2012 at 22:01

  3. This is a beautiful cat! Love the colours and especially love how well built it is. tks for sharing. We were also looking for a shorthair, but nearly got scammed into buying a fake one.

    December 7, 2012 at 10:38

    • Hi, thank u for reading Fotomamu😉
      yes, this one particular cat ( Gebu) is actually a cross breed between his father a Maine Coon and her mother a British Shorthair . Agreed with u it’s a little bit hard to find a genuine pure breed shorthair nowadays . We got ours from Russia actually .
      By the way, we just got ourselves another Persian Kitten🙂

      December 11, 2012 at 11:54

  4. Cantik giler foto….kucing pun comei… :3

    April 19, 2013 at 02:06

    • kuronofu91 thank u soo much for dropping by Fotomamu ya🙂 TU baru sekor kucing , ada lagi seekor lagi tak amek gambar dia lagi hihi.

      April 19, 2013 at 08:54

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s