Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Lumut-Pangkor 2011 : Part 2

Salam kawan kawan !

Referring kepada entry saya yang sebelum ni – sewaktu saya datang melawat isteri saya di Lumut – time tu ngah cuti skolah. Dan time tu memang kaw kaw ramai orang datang dari seantero Malaysia untuk melawat dan bercuti di Pulau Pangkor. Malam sebelumnya kami bermalam di Lumut – dan kami membeli tiket untuk ke Pulau Pangkor di Marina Cove. Tiket pergi balik berharga RM10 per person tapi jika anda pertama kali membeli tiket di Marina Cove – perlu / wajib untuk membuat membership card RM10 kerana Marina Cove ni cam private jetty . Perjalanan dari Marina Cove jetty ke Pulau Pangkor amek masa sangat sekejap – less than 15 minutes.

Time nak naik , memang sangat ramai orang. Free seating dan walaupun ada schedule sejam sekali perjalanan ke Jetty Pangkor, tapi memang tak ikut time . Ada ferry je lompat naik terus

One thing that we notice - majority workers that worked here all old timers a.k.a otai. Memang cam ceria je muka depa semua ni

Naik ferry dari Marina Cove to Pangkor Jetty takyah duduk pun takpe - kejap je dah sampai tak sampai pun 15 minit😉

Sampai saje di jetty , we can find a lot and lot of drivers and people approaching us to offer van , cars and motobikes for rent. And of course we took the motorcycle lah !! However, the rate was quite high during peak seasons such as this school holiday. A full day rent for the motorcycle cost us RM60 ( mahal kan?)

Panas gile chuaca - but if naek moto dapat angin free hehehe. My wife singgah kat kedai to buy us some cold drinks

Along the way - ada beberapa 'watch tower' boleh didapati di sekitar Pulau Pangkor. Gambar sebelah kanan adalah gambar dari one of the watch tower tu

Ramai gile umat manusia kat Pangkor !! Everywhere got people !!

View at Telok Nipah - bak kata orang Penang : Nak sua kaki pun tak boleh🙂 Something bothers us - dapat dilihat banyak pengendali watersports kat situ membawa motobot di celah celah orang ramai yang mandi manda di situ - silap aribulan ada yang kena langgar kepala dek motorbot . Sangat tidak safe ok ;(

Kami singgah lunch kat salah sebuah gerai di Teluk Nipah :

Lauk saya : Nasik putih + Ayam Goring + Sambal sotong . Lauk wife : Nasik putih half + Ayam goring + telur masih separuh. Both of us minum sirap. Total up RM17 !! Memang chekik darah. Ada sorang makcik tu siap recalculate balik semua harga lauk yang dia ambil sebab tak puas hati dengan harga mahal gile.

Sedang mencedok lauk tanpa mengetahui harga yang bakal dichargekan

Van sewa yang boleh didapati secara meluas di Pulau Pangkor😉

"Stop jap stop jap stop jap" said my wife - this was her idea to take our pictures together reflected on a house window😉 I love this picture so much!

The best thing about motorcyling is that we can stop anywhere and anytime to take pictures. Some of the houses in Pangkor were decorated with sooo many flower pots😉

Singgah sekejap di Kota Belanda . Kat sini juga ada jual Minyak Dhab ;p

Spend some time reading there - u'll get some historical background of Kota Belanda Pangkor

Semasa pusing pusing – kami terjumpa satu jeti lama di satu kampung nelayan ni ( tak ingat nama kampung tu) so kami stop jap bergaya di sana hehe. Walaupun panas,namun angin sangat kuat kasi cooling effect so takde la berpeluh sangat

Shopping for baju🙂 Soo many choices

Pekena laksa dulu sebelum cari port untuk mandi

Niat di hati memang nak mandi, even dah bawak sekali baju mandi pun – tapi all along the popular spot – memang penuh gile orang. Nak tukar baju pun have to line up for almost 40 minutes – tu tak kira nak tukar baju balik after mandi. Changing room was very very limited. Somebody must do something about this. Add more changing rooms near the beaches please😉

Agak kechewa kali ni sebab tak dapat nak mandi sebab khuatir if lama sangat takut terlepas plak return boat to Lumut semula. Price check for watersport ( target nak try jet ski ) memang sangat mahal time peak season ni as high as rm70 for just 15 minutes jugak membantutkan keinginan untuk try. Last last makan aiskrim je heheh.

Banyak mende belum kami lawat di Pulau Pangkor ni – ada special tempat such as traditional boat making and also kilang process product laut pun tak lawat sebab our time there was very limited.

By the way , ALL of the above pictures taken using my D90 + 50mm f/1.8 . Available light.

Maybe next time kami datang lagi ( and nak datang bukan time cuti sekolah or public holiday )😉

Thank u friends for reading my blog all this while😉

Salam

6 responses

  1. I really adore your pictcha bro! Keep mocin’😉

    January 13, 2012 at 13:34

    • salam farah ! tq for visiting and dropping a comment to my blog😉

      January 13, 2012 at 14:50

  2. great hobby, great shots.. well done bro!!

    January 13, 2012 at 16:33

    • salam Enchik Keed😉 TQ for ur kind comment bro🙂

      January 13, 2012 at 17:06

  3. Your photos are amazing. Glad that you included what lens u used to take the pictures. It was really helpful

    October 12, 2014 at 21:21

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s