Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Travelog Bali 2011 Part 7 : Finale Chapter

Salam

Ahkirnya – complete gak Travelog Bali yang panjang berjela ni haha. Kawan kawan , this is the final chapter of our travel memories in Bali and betol – insyaAllah if Allah permits again shall we be here one day lagi😉

Hari ni kami bangun awal – check out ticket again dan flight to home akan terjadi pada jam 1600 hrs waktu Bali nanti. Pagi pagi lagi kami dah jalan di celah celah Kuta untuk cari speedamotor lagi – ada lagi satu tempat lagi yang tak pi lagi – the magnificent cliff of Uluwatu ! Setelah jumpa tokan speedamotor – kami isi minyak sebentar di Pertamina (stesen minyak) and then Alhamdulillah cuaca baik burung burung menyanyi riang kami terus laju cilok sana sini ke Uluwatu.

Jalan ke Uluwatu sangat senang dari Kuta – just make initial study kat peta dulu – remember the important landmarks – dan kemudian follow je signboard ke Uluwatu. Sepanjang perjalanan kekadang kami kena stop jap untuk memberi laluan kepada banyak crowd yang lalu lalang untuk ke Pura yang banyak terdapat di merata merata. Jalan raya semakin curam bila kami menjelang ke Uluwatu – seb baik speedamotor ni tak semput membawa kami berdua. Jalan diteruskan lalu celah celah kampung dan banyak kelihatan penduduk sini lepak lepak sambil isap rokok selepas penat berkerja kat ladang masing masing.

Sewaktu kami sampai – almost takde orang lagi yang ada disitu. Ada lagi satu couple Mat Salleh sampai sana lebih kurang kami sampai   dan hasil siasatan saya mendapati tempat ni selalu penuh bila menjelang petang😉

Ada banyak gile gile ( bukan majalah Gila Gila) mende yang dijual di celah celah jalan kat Kuta ni. Just take a walk and u’ll be able to find so many things !

Kiri : Bintang Bali singlet. Antara singlet yang paling banyak orang pakai kat Kuta ni.

Kanan : Banyak pilihan helmet – cuma tak leh pakai kat Malaysia aje la hahaha

 

Actually cuak sangat amek gambar kat tepi ni – sebab takde pagar watsoever di tepi cliff ni – kalu terjunam – hoho maka selamat tingallah donia. Masa memula nak masuk, amaran telah diberikan pada kami supaya jaga barang barang kerna monyet kat sini agak ganas dan suka bawak lari harta mende kita. Tidak sedikit monyet monyet disini yang dah boleh shoot gambar family masing masing dek hasil rembatan DSLR kepunyaan pelancong yang kekadang agak alpa tengok keindahan alam kat sini. Tapi time kami pi tu – tak nampak pun banyak monyet – maybe ngah berehat kot sebab time tu panas membahang.

Makcik makcik Bali yang gigih keep clean ini tempat.

Sempat gak kami tengok Uluwatu😉 Selepas tu kami pun terus merempit pulang ke hotel kerana sudah agak time masa untuk check out jam 1200 hrs. After sampai – kami pun bersiap barang barang semua untuk pack up balik. Time ni memang takde sangat souvenir yang kami beli. Sebabnya kami selalu berpindah pindah dari satu hotel ke satu hotel lain – nanti nyusahkan diri pulak nak heret semua barang barang.

After check out, kami arrangekan Supir untuk hantar kami ke Airport Denpasar. On the way there, kami singgah membeli barang cenderamata di satu shopping mall yang bernama : Krisha. Memang kaw kaw kaw kopi o kaw kaw murah barang kat sini. Dah namanya murah, jadi orang yang datang pun segenap pelusuk dunia la datang shopping kat sini. Nak beratur bayar pun almost 40 minit! But very worth it. Macam macam ada !

Time to go home now – after beli barang banyak gile baru tak sampai rm150.

Sampai di Denpasar International Airport just nice untuk kami check in. Masa ni duit yang tinggal just enuf untuk bayar Passenger Service Charge (Rp150,000 per person) selepas kita check in. Ni pesan saya – jangan habeskan semua rupiah tu tau sebab nak kena bayar fee ni😉

Alhamdulillah.

Ni summary saya (IMHO) tentang trip saya ke Bali.

  1. Total RM yang kami abeskan untuk 7 hari 6 malam di Bali secara totalnya RM3000 for both of us. Pecahannya RM1200 untuk our ticket flight + RM800 untuk penginapan sepanjang 6 malam + RM1000 untuk belanja ( transportation,makan,cenderamata,surfing dll)
  2. Semua tempahan hotel dibuat guna http://www.agoda.com. So far yang kami guna – no problem dan very very senang.
  3. Kami tidak tukar semua duit sekaligus untuk tujuan keselamatan. Sekali tukar USD100 dan duitnya kami split 2 simpan sorang separuh.
  4. Sesapa nak makan kat Jimbaran – bawak duit lebih sebab secara average – sekali candle light dinner will cost u around rp700,000 to rp1,000,000 but worth every single cents.
  5. Kalau naik speedamotor – tolong paham kalau orang horn !! maksudnya dia nak bagitau kat kita yang dia ada disebelah kita / nak potong kita.
  6. Almost semua hotel ada swimming pool! Tak kira kecik mana pun hotel tu hehehe.
  7. Tolong berhati hati dengan skim gores dan menang. Kat Bali pun ada depa ni.
  8. Mostly orang confident teksi Bluebird Taxi.
  9. Rancang perjalanan anda – do ur homework sebelum datang ke Bali kerna kalau ikut je travel agent mostly akan singgah ke Pura  je. Bali ada sangat banyak tempat yang menarik – kami pun tak sempat nak explore habes.
  10. Saya bawak 2 camera. Satu my d90 fitted only with my good 50mm f/1.8 dan satu lagi compact camera TZ15 Panasonic Lumix yang dipinjam dari kawan saya😉
  11. Try SURFING ! you gonna love it !
  12. Bila nak beli barang – bargaining starts from 50% dari harga yang depa tawarkan !
  13. dan errrrrrr pastikan International Driving Licence anda ada bila nak sewa speedamotor ( hrmmmmmmm saya tak ingat saya ada ke Licence tu eh? ;P)
  14. Ada 10000 mende best lagi saya tak sempat nak tulis.

Our journey there was superb. Dan thank u soo much to my dearest wife kerana mostly she made the planning ! Saya cuma jaga dia dan amek gambar dia je hehehe. She’s very good at planning our holidays !

InsyaAllah – one day we will return to Bali.

And sekarang – ngah simpan duit untuk Euro Trip 2012 !!!!

Jumpa lagi !

Alhamdulillah😉

 

 

 

 

 

 

8 responses

  1. Pemandangan yang menarik, lebih-lebih lagi bila guna 50mm. Thanks for sharing. Boleh dijadikan rujukan bila bercuti ke Bali.

    December 27, 2011 at 09:24

    • hehehe tq bos – nanti bawak family pi Bali bercuti cuti

      December 27, 2011 at 14:09

  2. Best! Best! Best!

    December 27, 2011 at 12:23

    • tq zalina – nak lagi best kena pi sana sendiri hehe – lagi cantik dari dalam gambar😉

      December 27, 2011 at 14:10

  3. nakia

    mamu..extremely superb story and of cos the photo too..semua photo raw or edited?

    December 27, 2011 at 17:24

    • alhamdulillah. tq nakia. almost all of my pictures edited (colour ) using Lightroom 3😉

      December 28, 2011 at 08:05

  4. Your photos put mine to shame! Great picture with the monkeys, the DOF is perfect.

    December 29, 2011 at 23:32

    • Hi ami ! thank u for visiting my blog😉 thanks also for ur kind words – we ( me and my wife) also love travelling n exploring like u guys.
      Happy new year 2012 !

      December 30, 2011 at 08:13

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s