Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Eksperimentasi Cahaya lagi

Salam ,

Bebaru ni adik ipar saya yang belajar di Moscow balik pulang ke pangkuan Malaysia untuk berchuti.  Family kami ( saya, both of my brothers, both of my brothesr in law dan semestinya wife saya ) berkongsi minat yang sama – Fotografi.

Dan antara kami berenam – hanya saya sahaja yang tidak dikurniakan bakat untuk bergaya depan camera hihi. Dari dulu hingga sekarang. Namun sekarang saya dah ada photographer individu – my wife – yang nampak gaya cam berjaya la amek gambar saya yang cam ok sikit hihi.

Bebaru ni setelah dinner, kami duduk lepak di depan rumah untuk eksperimentasi night portrait + bokeh . Kali ni pakai kaedah shot trough umbrella with my only Nissin flash gun.

DSC_0153DSC_0167 Both of the shots pakai 85mm f/1.8 ( pinjam) . Best and lazat bokeh nya. Lampu kat belakang tu lampu jalan je.

DSC_0169 Maseh lagi dalam peringkat trial ni permainan cahaya. InsyaAllah will be back with more eksperiment.

( MInggu depan nak ke Tioman !)

Salam and jumpa lagi !

2 responses

  1. shahrul idaham

    nice entry!try la posing dpn camera sekali dua..pasni,,mesti nak posing berkali2..hihi..sume shoot pakai 85mm ke bro?nikon d?

    July 2, 2011 at 01:48

    • ye bro, pakai 85mm , try jugak layan 50mm tapi sebab kene dekat ngn subjek, saya tak dapat nak trigger flash ( pakai optical trigger). Bila pakai 85 mm tu kira ok le dapat trigger flash – dan kesan bokeh pun becomes better. saya layan pakai d90 je bro. By the way, terima kasih sudi drop by Fotomamu🙂

      July 2, 2011 at 06:45

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s