Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Kopi O – Roti Bakar Susu Berkrim – and of course : Friendship

Salam kawan kawan.

Jumpa lagi kita.

Dicelah celah rutin mencilok kesibukan seharian sebagai pekerja Perodua dan chief of families – once in the blue moon saya dan kawan kawan saya kekadang mencari  port untuk sama sama lepak berkongsi idea , pengalaman dan ilmu tentang dunia fotografi yang sama sama diminati.

Kali ini – selepas invitation melalui emel – port yang dipilih ialah di Pappa Rich Rawang. Kawan kawan yang hadir – Mr Amir,Mr Dwen and anak nya, Mr Apai and Mr Hazlee – then by fate menemukan kami ngan Mr Ruzain yang sedang mencari port makan sementara on the way nak balik rumah.

Tak lama sangat lepak – namun cukup untuk kami berkongsi ilmu – try out different lenses ( by swapping between kami) – mostly malam tu permainan berkisar tentang prime lenses ( 50mm f/1.4 , 50mm f/1.8, 35mm f/1.8) dan juga the faithful kit lenses. Cuba untuk buat night portraits ( with light bokeh background) kami berkongsi idea untuk mendapatkan best shots using mostly prime lenses yang mempunyai bukaan aperture yang sangat lazat dan berkrim.

Saya juga dapat try beza coverage area between 50mm vs 35mm ( nak start kena simpan duit dah ni) dan saya sangat sangat teruja bila try power 50mm f/1.4 yang sungguh terbaek itu.

TQ so much pada Mr Apai yang kongsi ilmu and hasil tentang kaedah Pannning Shot – saya tak pernah try kaedah tu – saya baru dapat tau pada hari tu. Pasni kene try hehehe

Selain dari tu – kami kongsi pasal sikit post processing techniques – intro Flash – some techniques to get reasonable bokeh effects using kit lense dan lain lain😉 Sungguh bermanfaat.

More lepak sessions will follow after this – InsyaAllah😉

DSC_0800 Kopi 0 + Roti Bakaq Susu Berkrim ! Cicah jangan tak cicah !

DSC_0813 Mr Apai

DSC_0814 Mr Dwen sesekali meneroka DSLR nya

DSC_0821Bakat Baru😉 Anak Mr Dwen

DSC_0837  Mr Amir looking for target

DSC_0823Bakat Baru sedang mengetest kapasiti DSLR ayahnya

DSC_0830 Teknik me’review’ sambil berfikir dalam.

Looking forward to our next meeting.

InsyaAllah😉

See u in my next entry ya.

2 responses

  1. Memang berbaloi sekali duduk, lepak-lepak sebegini berkongsi pengalaman dan teknik (kebanyakkannya dikongsikan oleh Mr. Fazriani). Ada satu teknik yang dikongsi sungguh berkesan sekali iaitu teknik ambil gambar tanpa tripod utk shutter speed 1 to 3 seconds. Cuma nak kena praktis utk kesempurnaan. Gambar-gambar yang diambil dalam post ni sungguh mantap. Syabas.. look forward to our next meeting. Thanks yan kerana berkongsi ilmu…

    May 6, 2011 at 10:41

    • Alhamdulillah tq sama sama kita improve😉 set je time lain nanti – insyaAllah ketemu untuk perkongsian seterusnya😉

      May 6, 2011 at 10:45

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s