Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Memories at Cherating 2011 ( Part One)

Salam semua😉

If ditanya kepada kawan kawan saya di opis – apabila saya tanya depa kat mana nak pergi bercuti bertemakan pantai & laut – majoriti jawapan depa mengesyorkan saya pi bercuti di Cherating , Pahang Darul Makmur. Pantai yang mengadap Laut China Selatan terkenal dengan keluasan pantainya – ombak kuat dan angin yang menderu deru berbanding kebanyakan pantai-pantai di Barat Semenanjung Malaysia yang mengadap Selat Melaka.

Jadi saya pun membuat plan dan perancangan dengan life partner saya untuk bergerak bercuti ke Cherating kali ini. Ni 1st time saya ke sana – manakala wife saya pernah pergi tapi dia pun tak ingat bila last pi – maybe suatu ketika masa dia kecik kecik dulu kot.

Sedikit kajian dilakukan melalui internet – tengok dulu apa yang best dilakukan di sana selain berguling guling dihempas ombak dan pada masa yang sama jugak kami mengushar jugak suggestion2 tempat tempat peranginan yang direview oleh pelancong pelancong sebelum kami.

Disebabkan kami pergi pada hari Khamis –tengah tengah minggu- jadi percaturan kami enggak perlulah kami membuat early reservation dulu kerana Cherating hanya akan penuh time hujung minggu dan musim cuti sekolah jugak.

Setelah mendropkan Zara dan Alice di Animal Hotel berhampiran dengan rumah, maka pada lebey kurang jam 11 lebey kami pun bergerak ke Cherating via Karak Highway.

Lebuhraya memang line clear. Chantek- tak jem-smooth sailing all the way hinggalah kami sampai ke Tol Jabur pada jam 3pm++ . Berpandukan saya punya co pilot yang mereferkan Iphonenya untuk positioning peta dan suggestion tempat tempat penginapan yang dichadangkan – setelah meninjau 2-3 chalet / resort yang bertaburan kat Cherating tu – maka lastly kami mendecidekan diri untuk bermaustatin di The Legend Resort

Harga boleh tahan – dan kami check in kat bilik yang mengadap Garden dan sangat berhampiran dengan laut. Kiranya kalau bukak sliding door tu menderu deru angin laut masuk dan leh dengar hempasan ombak

Room View :

c1Setelah melepak 30-40 minit – maka disebabkan kegatalan tangan yang makin menjadi untuk memetik shutter – saya pun turunlah ke Pantai Cherating. Sangat cantek lah ! Pantai yang sangat luas terbentang saujana mata memandang – Ombak agak kuat – Bendera merah amaran dinaikkan supaya jangan dok try lawan ombak. Memang tak nampak sangat pun orang dok mandi cuma ada segelintir dok randuk randuk air takat peha je tu pun terpelanting bila kena lambung ombak heheh.

combi1  c8 c4 c11

c14

Time ni hanya couple ni je dengan selamba badak berpegang tangan meredah ombak yang ganas. Cool !

combi2combi3 combi4 Tengok lah kat pantai mana mana pun dalam dunia . Kanak kanak paling happy lari ke sana sini. Cuma kat sini kawalan parents agak ketat sikit tak kasi depa ni mandi sangat sebab ombak tinggi.

combi5 combi6 Untuk membuktikan saya masih belum gemok, saya coba untuk melompat – dan disebabkan saya berjaya, jadi saya tidak lah segemok yang saya sangkakan (ayat positifkan diri sendiri)

c19 Bukan setakat laut je, lepas tu pi terjun la plak dalam swimming pool resort ! Kedebussssh !

combi7 Ada banyak sangat tempat kalo nak pi makan seafood sekitar Cherating ni – jadi berdasarkan interbiu saya dengan local folks saya disyorkan untuk membelasah seafood di Restoran Pak Su Sri Pengkalan 13 ( jangan tanya saya pasai pa nama dia camtu)

Kami order :

  1. Sup Ayam Kampung – memang champion sup ni therbaeeek
  2. Ikan siakap bakar
  3. Kerang bakar setengah kilo ??
  4. Nasik puteh (siap tambah)
  5. Chocolate ice blended !

combi8 combi9 Kalau kat resort tu , nak main bola malam malam pun boleh sebab cukup sifat ada spotlight semua tepi pantai.

Jadi untuk entry selepas ni saya akan kongsikan lagi satu side kat Cherating yang hanya saya dapat tahu bila saya jejak kaki ke sana. Cherating bukan hanya megah sebab pantainya yang chantek – namun ada lagi tarikannya yang lain

Nanti kan entry saya yang seterusnya – Memories at Cherating ( Part Two) !

Thank U for reading guys!

Cheers!😉

8 responses

  1. khairil

    Mamu: Mmg terbaek hg punyer 50mm ni… Dok mimpi bla blh p shoot area camnie….

    March 7, 2011 at 06:00

    • tq khairil – boleh ja bro hang pun gerenti musti boleh buat punya😉

      March 7, 2011 at 13:07

  2. cantik2 gambar kat cherating. rasa cam nak pegi jugak one day…

    March 8, 2011 at 01:03

    • tq adzrul !😉
      If pi sana , jangan lupa take the mangrove cruise and tengok kunang kunang kat sungai cherating – it’s totally different experience ! (nanti saya update dalam Memories at Cherating Part Two)

      March 8, 2011 at 03:09

  3. ZURINA ZULKIFFLY

    wah! i love your pictures!!!

    March 10, 2011 at 10:41

    • zurina , tq for dropping by😉

      March 10, 2011 at 12:04

  4. mama luqman

    dik, me going to cherating next..next week..tgh dok survey ape aktiviti..yours one of the best view..thanks a lot..🙂

    November 5, 2012 at 14:27

    • Salam mama luqman !🙂 yup, cherating memang best, and banyak lagi tarikan selain dari mandi pantai. Thanks again for dropping by and enjoy ur holiday there nanti bersama family !!🙂

      November 6, 2012 at 10:54

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s