Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Fraser’s Hill

Salam, jumpa lagi kita =)

Wah ! Since Journey to Bukit Broga beberapa minggu lepas, nampak gaya me and my wife almost every week pergi jalan jalan cuti cuti malaysia kat tempat tempat sekitar Selangor. Actually, memang ada banyak giler tempat yang menarik untuk kita jalan jalan release tension , ada banyak aktiviti yang boleh dibuat dengan family mahupun kawan kawan. Sesekali best dapat release semua mende yang berserabut dalam kepala (mostly work related)

Kalau kita search dalam internet apa itu Fraser’s Hill  selalunya kita akan dapat ini :

Rising 1,500 meters above sea-level on the Titiwangsa mountain range of Peninsular Malaysia is Fraser’s Hill. Named after a solitary Scottish pioneer, James Fraser, who set up a tin-ore trading post in the 1890s, it actually consists of seven hills. Fraser’s Hill is truly an idyllic place for one to rest and to escape from not only the heat and humidity but also the hustle and bustle of city life. It is perhaps the prettiest of the Malaysian Hill resorts.

Jadi,last week me and my wife decided untuk layan Fraser’s Hill. Kalau dari segi petanya, memang la nampak sangat dekatnya. Dalam pukul 8.00 am ++ kami decided untuk start bergerak dari rumah walaupun masa tu hujan ngah turun. Kalau tengok langit masa tu, memang rasanya memang tak stop la hujan tu, jadi kami gerak jugak sambil berdoa yang hujan akan reda apabila kami sampai kat atas puncak Fraser’s Hill tu nanti.

Sebelum sampai ke kaki Fraser’s Hill, kami melalui Empangan Sungai Selangor. Berhenti sebentar di situ, cuaca masih lagi mendung.Jadi dengan menggunakan Function Panorama dalam Nokia E5 saya, saya cuba la untuk ambil gambar paranormal eh silap panorama area itu :

25122010047-1

Best la Function Panorama kat dalam Nokia E5 tu hehe.

Sepatutnya nak ke kaki Bukit Fraser tu tak la ambil masa yang lama sangat, but kami sangkut kena ikut kat belakang bontot bas pesiaran allllll the way . Nak potong macam tak konfiden, so layan je la.

25122010049

Sampai kat sana, dah almost 10.20 am, jadi we have to wait until 11.00 am untuk gate laluan ke atas dibukak. So kengkawan, rancang perjalanan anda supaya if nak naik atas, cuba sampai around even hours 7am,9am,11am,1pm dan seterusnya. Jadi untuk turun dari atas plak, boleh start turun masa odd hours 8am,10am,12pm,2pm dan seterusnya.

Ok, di bawah ni saya letakkan beberapa gambar yang diambil sepanjang tempoh kami dok ronda ronda sana :

 

f01

Bergambar masa menunggu turn gate dibukak untuk kami naek ke atas. f04

f05f07

 

 

f11

f12

f13

f15

f16

f19

f25

Bangku bangku merah yang disediakan kat situ. Actually betul betul depan Fraser Hill Golf Club. Tapi sayangnya takleh nak masuk dalam area club tu untuk bergambar. Kalau tak memang berguling guling posing kat situ haha.f26

Menjelang pukul 1.00 pm, suasana suhu dah tak sejuk sangat. Dah start bepeloh. Panas. Time tu dah ramai penunggang basikal dah sampai. Macam macam uniform, ada yang datang dengan team ramai ramai, ada yang datang dengan 2-3 orang je. Saya respek betul kat depa ni.. bukan senang nak kayuh sampai kat atasnya..f27

f29

f30

f33

Kami berhenti makan di salah sebuah restoran kat situ – betul betul kat Town Center dia. Nama restoran nya ialah Restoran Olio. Foodnya ok, saya try makan Nasik Goreng Olio. Harga berpadan dengan rasanya.f35

Note : Kali ni untuk upload, saya try resize dulu from Ori file kepada 2 saiz ( 600 x 400 pixel untuk landscape, dan 400 x 600 pixel untuk portrait. Once dah boleh bukak kat a bigger screen , nak tengok hasil dia macam mana pulak. The same size files shall be uploaded to Facebook Album jugak. Tengok nanti hasil dia macam mana.. Kalo ok, leh proceed.

Overall, Fraser’s Hill adalah tempat yang sesuai untuk rileks. tenangkan hati dari kesibukan tugas harian. Cuaca dia sejuk tapi tak la sejuk sangat. Rasanya sejuk lagi Cameroon HIghlands. Kalo jenis yang party-goers nak naik atas tu cari entertaiment, alamatnya memang hampa lah.

Ok, jumpa lagi dalam next posting.

 

See u all again ! =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s