Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

BROGA HILLS : Semenyih ( Portrait–Tour)

Salam ! =)

Before dapat idea untuk datang ke sini, I found out about the place from a very energetic married couple ( Rashidi + Roziana + Ali Hamzah). Seeing their pictures, terus dalam seminggu dua ni saya dah mula untuk mendapatkan beberapa info mengenai Broga Hills daripada Internet. After finding enough information, I asked my wife to join me to a mini adventure to the place last Saturday 11.12.2010. Walaupun my wife just finished her post call , she was delighted by the idea of going there. So after making some preparations, we moved from Bukit Beruntung towards Semenyih.

By referring my wife’s N97 mini’s built in GPS, we have no problem getting there via PLUS – Sg Besi – Exit Kajang – LEKAS – Semenyih. Cuaca sangat baik ( tak mendung dan tak panas), jalan tak jem , driving sambil menyanyi sedar tak sedar kami dah sampai ke Semenyih. Nottingham University is the key landmark that you must pass trough on the way nak sampai ke Broga Hills.

At 4.30 pm, we reach the Broga Hill’s entrance . Untuk yang masih belum pergi lagi ke situ, entrance of Broga Hills is at a palm oil estate. Have to pay RM2 to park your car there. Masa kami sampai tu, hanya ada 2-3 kereta sahaja kat situ. Disebabkan masih awal, saya ajak wife saya untuk pergi ke Rabbit Farm yang terletak betul betul di hadapan entrance Broga Hill tu.

Entrance fee is RM5 / person , dan dalam tu bukan hanya arnab yang menanti anda, malahan ada juga kambing biri2, monyet, beberapa keluarga kambing, kuda dan binatang binatang lain pun ada dok lepak lepak, bergosip dan makan makan rumput di situ.

Kali ni, kebanyakan daripada gambar2 yang diambil adalah berkenaan dengan isteri saya – tried untuk konsep Landscape Portraiture.

Picture #1

DSC_0359

Ulasan : Arnab ni memang takut gile. Terus keras macam anak patung. Tak gerak gerak. Telinga pun dia sorokkan.

Picture #2

DSC_0373

Ulasan : Rabbit Farm ni lebeykurang macam petting zoo jugak, semua binatang kat sini jinak jinak, memang tahap sua kepala untuk mintak makanan dari kita. Spesis kambing biri biri pun ada kat sini

Picture #3

DSC_0394

Ulasan : Monyet monyet pun ada bergayut. Semuanya dirantai di leher, kekadang sambil terlilit tengkuk sendiri dan terbatuk batuk sebab aktif sangat pusing melompat lompat dalam kawasan diaorang diamonyet.

Picture #4

DSC_0440

Ulasan : dengan RM5 per person, boleh dapat naek kuda keliling kawasan tu. Kuda tu nampak macam tak larat and letih hehe.

Untuk yang sukakan daging arnab, anda semua boleh membeli daging daging fresh yang dijual di situ. Boleh dapatkan dalam bentuk sosej, burger, sate mahupun yang siap diproses.

Setelah puas meronda di kawasan Rabbit Farm, dalam pukul 5.30 pm, kami berdua bersiap siap nak panjat ke Broga Hill. Setelah parking kereta di kawasan estet kelapa sawit yang menjadi enterance kepada Broga Hill, kami memulakan pendakian.

Picture # 6

DSC_0454

Ulasan : Bergambar di tempat parking kereta = Entrance kepada pendakian Broga Hill. Anda perlu bawak : T shirt spare, Air 100 Plus , Tuala kechil, Kasut sport yang ada grip tapaknya, Kamera ( menemani kami adalah D90 + 18mm-105mm ). Gambar ini diambil oleh Untie yang jaga parking tu.

Picture #6

DSC_0457

Ulasan : My wife cuba tengok samada nampak tak Bukit Beruntung daripada Broga Hill ni ( ataupun Drogba Hill kata wife saya)

Picture #7

DSC_0461

Ulasan : Me.

Picture #8

DSC_0470

Ulasan : Come across a family yang sama sama hiking. Respect the father. Dia dukung anak dia depan and belakang, panjat bukit ni, selamba je tak pakai kasut plak tu.

Picture #9

DSC_0501

Ulasan : Model free hehehe. I wish I had a 50mm that time.

Picture #10

DSC_0528

Picture #11

DSC_0555

Picture #12DSC_0529

Ulasan : Candid picture of her gazing into sunset

Picture #13

DSC_0557

Ulasan : Dear wife, my kaki always tak masuk dalam frame eh..?

Picture #14

DSC_0568

Picture #15

DSC_0573

Ulasan : Just the clear blue sky and the green grass. Masa ni cuaca dah nak gelap. Saya plak tak bawak tripod and then considering some safety factors, saya and wife decided untuk turun awal sikit, sementara tak totally gelap lagi. Masa turun tu saya agak chuak sebab agak curam sudut nya, but Alhamdulillah we managed to sampai kat bawah tu dengan kondisi yang selamat sejahtera.

InsyaAllah, jika diizinkan, kami bercadang untuk repeat kembali ke Broga Hills, kali ni untuk menyaksikan SUNRISE . Masih dalam perancangan dan kalau ada nanti saya uploadkan lagi

Selepas itu, alang alang sampai kat area Kajang tu, kami pun terus pergi makan Satay Kajang Haji Sahmuri (berhampiran dengan Stadium Kajang) – 10 daging + 10 ayam + 5 rusa – peh. Alhamdulillah. Dapat jugak ganti semua lemak yang terbakar masa panjat Broga Hill tadi hihi.

OK, entry kali ni saya masukkan dalam new category : TRAVEL.

Jumpa lagi !=)

5 responses

  1. Nik Muhamad Noor ( Nik T )

    Cantik ….

    December 13, 2010 at 11:35

    • tq bro – ada masa ajak kita p ramai ramai broga hill hihi

      December 13, 2010 at 11:41

  2. Bestlah mamu..

    December 13, 2010 at 12:58

    • Mamu cadangkan nakia bawak family p sana..best

      December 13, 2010 at 14:22

  3. Pingback: 2010 in review « Fotomamu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s