Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Shoot in Manual ( My Evolution)

salam, jumpa lagi.

Since dari memula beli DSLR pada ujung 2006, memula sekali sangat saya ingat masa tu bawak camera ke Eyes On Malaysia (kat TTwangsa Lake) pada MALAM hari pastu TAK BAWAK TRIPOD dengan guna KIT LENSE 18-55mm sahaja. Time tu ILMU = 0 ( Telur Ayam). Then start la shooting, masa tu kan meriah kat TTwangsa tu. Ntah apa setting yg digunakan, gambar semua hitam! Nothing appeared at LCD screen! Uik. Terkejut saya dan kawan saya Wan Faizal. Time time tu jugak macam nak give up hahaha. Pastu, try adjust rotating dial to AUTO.

Snap ! Internal Flash kick in hasil gambar nampak macam amek gambar alien. Subject putih melepak pastu background kat belakang tak nampak lansung. OOOOI. Takleh jadi ni. Tukar plak setting kepada P.

Snap! OK ! Kali ni macam ada hasil sikit. Nampak la subjek kat depan, flash pun tak pakai – baru la nampak sikit subject and backgroud. Hoorreeey. Life-time achievement!! ( Time tu la). Dah boleh balik, basuh kaki and tido dalam muka senyum.

Then time goes by, saya belajar dari buku, forum, You-Tube pasal Aperture-Priority dan Shutter-Priority. Time tu semua gambar di ambil just either A, S or sometimes P. Ada yang jadi, tapi kebanyakannya tak jadi lah. Ada je yang tak kena, susah sangat untuk mendapat Exposure yang sempurna , elok dan yang penting (gambar dalam LCD tak sama dengan apa yang kita nampak pakai mata kita). Tapi teruskan juga la amek gambar, nak buat macam mana.

2010 – My friend Wan Faizal just came out from several classes yang dia attend – IMPRESSIVE RESULTS AND IMPROVEMENT. Dalam kelas di Nikon Academy, saya dapat tahu hanya Manual Exposure sahaja yang dibenarkan ! Wah. Sepanjang hidup, lansung tak pernah guna !!

Jadi, 20 Nov Iepas I attended the class. Kesimpulannya : BERBALOI. BERBALOI BALOI (sambil bergema).

In the class, diajar untuk ambil gambar dalam MANUAL EXPOSURE MODE SAHAJA. Diajar how to take the SHARPETEST ( istilah istimewa dalam kelas tu utk tunjukkan gambar yang paling tajam hahaha). Diajarnya how to compose. Re compose. How to shoot in avalaible light. How to menceritakan gambar pakai konsep APERTURE. Banyak lagi la yang dapat. Then, we went for Practical Shoot. INDOOR dan OUTDOOR. Model included.

Below saya akan share beberapa shoot ( yang tak sebeberapa ) dari kelas berkenaan. Penting untuk diingati :

  1. Gambar2 ni diambil sebelum kelas POTRAIT.
  2. Gambar2 ini diambil dengan menggunakan AVALAIBLE LIGHT sahaja ( kecuali 2 gambar yang terakhir- pakai FLASH)
  3. Gambar2 ni TULEN. NO POST PROCESSING yet. ( Nota : Nanti kalau saya dah belajar POST PROCESSING ( PhotoShop dll), sebahagian dari gambar2 ni akan direcycle sebagai sample BEFORE/AFTER POST PROCESSING.
  4. Ni lagi satu – cuma PAKAI KIT LENSE (18-105mm) sahaja. Ada gak sesetengah peserta pakai 50mm f/1.8.

OK, Let’s go see .

PICTURE #1

DSC_0013 Model name is Jeslyn Lee. Cantik. Time ni memang susah sikit nak communicate dengan model. Ye la, bukan hari hari saya jumpa model pun. Tangan ketaq.

PICTURE #2

DSC_0030 Gambar di ambil berhampiran dengan tingkap besar. Lot of light.  Kat sini kami mengetest supaya jangan sampai picture yang diambil jadi OVER EXPOSURE. Nampak gaya macam berjaya je. (kot)

PICTURE #3DSC_0096 Actually tangan saya sangat gatal tak terperi untuk EDIT gambar ni nampak macam lebih terang sikit, namun saya tahan kegatalan itu sehingga saya belajar POST PROCESSING dengan betul.

PICTURE #4

DSC_0097 This one : My personal favorite.🙂

PICTURE #5

DSC_0053 Ada. Memang ada model lelaki disertakan sekali🙂 Model name : George.

PICTURE #6 :

DSC_0074 Gambar ni diambil agak jauh dari LIGHT SOURCE. Kat sini pengetahuan untuk mem-balance-kan understanding dan penguasaan terhadap konsep ISO + APERTURE + SHUTTER diuji. Dan personally, aku rasa agak fail – sebab gambar ni macam UNDEREXPOSED sikit. Kan ?

OK, Lagi 2 gambar yang akan menyusul adalah INTRO kepada kuasa dan kesan flash a.k.a INDUCED LIGHTING dalam dunia fotografi. Saya akan menuntut lagi dalam kelas FLASH ni sebab time ni saya hanya TRIAL sahaja ( Tanpa Attend lagi sebarang FLASH classes)

PICTURE # 7

DSC_0168 Remember dalam POST sebelum ni pasal Kegagalan saya untuk ambil gambar yang berlatarbelakangkan langit biru ? Kali ni saya belajar dengan memanipulasi kuasa FLASH, kita boleh dapatkan gambar yang dramatik (konon hihi) dan 3D effect macam ni heheh.

PICTURE #8

DSC_0175 OK, lepas ni banyak lagi nak kena buat trial di sini sana situ. Konsep penguasaan secara total masih jauh dari jangkauan. Pelan pelan kayuh kata orang tua. Yang saya pasti, selepas dial to M , takkan lagi saya berpatah balik kepada mode yang lain, unless dalam certain keadaan yang cemas dan genting hihi.

Sekian sahaja daripada saya untuk entry kali ni,

Jumpa lagi ya ! =)

6 responses

  1. Err … aku tak faham satu habuk pun … hahaha … terutamanya over exposed dan under exposed (ada ke?). Macam istilah mamat-mamat flasher je.

    Tapi apa2 pun sila ajar ku sifu!

    November 22, 2010 at 06:15

    • hahaha. Aku pun sama dulu huhu. Nanti kita belajaq sama sama bro. Aku nak ajaq pun sendiri maseh merangkak.. Balik malaysia ni jom shopping DSLR bro.. lama tak ronda Loyatt ngan hang

      November 22, 2010 at 06:23

  2. Salam mamau..
    awat model dia nampak serupa tak pakai baju..huhhuhhu..
    tapi nice try..at least mamu attend classes to improvise.
    For me, yang tak reti apa nie rasa picture #2 tu ada macam over exposed sikit la..
    tapi takpe..belajar sampai pandai then ajaq kami yang tak pandai nie

    November 22, 2010 at 12:15

    • hahahaha. Nakia, dia pakai baju. Cuma angle je yang dok try macam macam style..

      Kita belajaq sama sama, improve sama sama =)

      November 22, 2010 at 12:23

  3. baru jugak berjinak2 ngan DSLR..hehe.baru bulan lepas..hehe

    suka mode M untuk ambik gmbr luar
    kalo dlm umah n bangunan agak gelap pakai mode M..

    dan suka AV mode sebab leh adjust aperture..blurkan ape yg xmau..terangkan yg nak.

    suka guna natural light dr flash..flash kdg2 cam over..

    singgah cni leh dpt ilmu tangkap gmbr laen
    thanx🙂

    November 26, 2010 at 08:53

    • sama sama ctsoleha. saya pun dok belajar lagi ni. sama sama kita improve =)

      November 26, 2010 at 13:09

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s