Don’t shoot what it looks like. Shoot what it feels like. – David Alan Harvey

Magazines as my Cikgu

salam

Most of the times, I got my inspiration from camera magazines. Kalau kat Malaysia ni, menurut pandangan saya, ada 3 jenis camera magazines yang selalu saya baca, dan yang selalu saya tengok kawan kawan saya baca.

1. Digital Camera Magazine ( DCM) Malaysia

2. Digital SLR Photography Malaysia

3. CLICK.

Actually ada banyak lagi, sometimes saya akan beli Photography Monthly untuk tengok perkembangan dunia foto kat Oversea.. kekadang leh je dapat inspirasi gak, then update ngan aksesori bar.

Yang ni antara koleksi nya. Ada lebih kurang separuh lagi ada member member pinjam🙂

Ni pun dah banyak gile aktiviti aktiviti yang boleh dibuat, just using these magazines as reference.

Note : Gambar ni diambil pakai my camera phone ( HTC Wildfire) je. Bukan DSLR. hehe.

Selain dari tengok gambar and belajar teknik2 dan tengok gadget review , saya paling suka baca pasal ‘featured photographer’. Boleh tengok sekali dia punya portfolio.

Dan yang best bila baca pasal otai otai local / international featured photographer ni, passion diorang dalam dunia photography ni is not semata mata pasal duit / income. It is about minat. About art. About depa punya kesungguhan untuk mendapatkan the best shop. Kalau yang photojournalist pula,they sometime risked their lives utk dapatkan the best shot yang boleh descibe keadaan actual apa yang  pada those historical, tragic, happy moments. Wow.

Sebenarnya, saya ada impian sendiri bila tiap tiap bulan beli dan belek magazine magazine ni.

if possible, saya impikan untuk submit my photos kepada these magazines dan kalau ada rezeki, got published dalam magazine punya Reader’s Gallery. Fuuh. Nothing beats that.

Jadi, magazine dah bertimbun dah kat rumah, next posting saya akan letak pula kat mana saya selalu roaming dalam internet untuk cari panduan, inspiration dan segalanya.

But, i’m telling myself, tak kan guna reference bertimbun jikalau tidak start buat project project photography berdasarkan article2 dalam ni.

So, dalam Category Exercise (Practical) nanti, saya akan share macam mana susah senang nak buat these projects. Kita tengok lah sesama nanti saya akan letak semua , termasuk gambar gambar yang tak menjadi. Yang penting, apa yang kita belajar dari gambar2 yang tak menjadi tu, apa yang nak kena improve dan tengok hasilnya lepas tu (walaupun tak seberapa) hehe.

Jumpa lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s